Champagneflaska

Så kyler du champagne rätt

Champagne är en dryck som bäst serveras kyld. Du kan kyla den i en hink med is eller placera flaskan i ett kylskåp. Men även om du ska dricka det kallt, bör champagne aldrig serveras med is, för om det blir för kallt kommer champagnens smak och lukt förstöras.

Att kyla champagne korrekt:

  • Skaffa en metallhink och fyll den med lika delar is och vatten. Hinken ska helst vara av metall, eftersom det då behåller temperaturen längre tid än de flesta andra material.
  • Sätt ner champagneflaskan i hinken. Täck inte flaskan helt med is, Istället bör flaskan vara omgiven av isen och delvis nedsänkt i vattnet.
  • Kyl ner champagnen i mindre än 60 minuter med hjälp av en metallhink, I allmänhet kommer flaskan vara nedkyld efter ca en halvtimme.
  • Placera flaskan antingen upprätt eller på sidan i ett kylskåp, helst på den nedersta hyllan. För att kyla drycken ännu snabbare, placera den närmare baksidan av kylskåpet där temperaturen vanligtvis är kallare.
  • Lämna flaskan i kylskåpet i 2 till 3 timmar för att uppnå rätt temperatur. Den exakta tiden beror på vilken temperatur du har i ditt kylskåp.
  • Drick champagnen inom några timmar. Om du inte öppnar eller kommer dricka den, ta då ut den ur kylskåpet. Det är bäst att inte lämna en oöppnad flaska i kylen i mer än 6 till 8 timmar, eftersom de flesta kylskåp inte håller en jämn temperatur. När man öppnar och stänger ett kylskåp många gånger inom några timmar kan det ändra temperaturen, vilket kan förstöra kvaliteten och förändra dess smak.

Tips
Om du dricker en ” ung ” champagne, bör du kyla ner den till 8 grader. Ju yngre, desto kallare. Äldre champagner kan serveras vid 10 grader.

Planera dina fester genom att ha tillräckligt med tid för att kyla champagne i kylen.

Om champagnen är för kallt eller har varit över-kyld, kommer inte smaker och aromer frigöras på rätt sätt.

Att tänka på

Kyl aldrig ner din champagne i frysen. Att lägga flaskan i frysen kommer orsaka så att dofter och smaker i drycken bryts ner, då hjälper det inte att värma upp den.

Saker du behöver

  • Champagne
  • Metallhink
  • vatten
  • Is
  • (Kylskåp)

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen